Olcsó fűtés a melléképületekben

A melléképületek fűtése gyakran komoly kihívást jelent. Ezek általában magas, nagy terű és gyengén szigetelt épületek. Egy hagyományos központi fűtési rendszer kiépítése és üzemeltetése is nagyon költséges lenne.

A fűtési megoldás kiválasztásakor gondolnunk kell arra, hogy a meleg levegő mindig felfelé száll. Emiatt a hőmérséklet változik a magassággal, ennek értéke kb. 2.5°C/m . Mire elérjük a 10°C hőmérsékletet egy 6 méter magas épület alsó részén, a tető alatt már kb. 25°C lesz. Gyengén szigetelt épületeknél ez nagyon komoly hőveszteséget okoz.

Továbbmenve, a hagyományos fűtőrendszereknek állandóan kell üzemelniük. A hőmérséklet az épületen belül nem eshet 0°C (a valóságban inkább 5°C) alá, nehogy a rendszerben keringetett víz megfagyjon, mert ez károsítaná rendszert. Ezen kívül a rendszer állandó felügyelet kíván, ami tovább növeli a költségeket. A mezőgazdasági épületek gyakran csak naponta néhány órányi ideiglenes fűtést igényelnek. Ezalatt a külső hőmérséklet akár 0°C alá is eshet.

Ilyen esetekben a hőlégfúvó rendszerek jelentik messze a legjobb megoldást. Az új generációs készülékek képesek bármilyen épület gyorsan felfűteni, alacsony költségekkel. A hőlégfúvók nem fűtik fel az épület szerkezetét csak a benne lévő levegőt. Mivel a levegőnek alacsony a hőtehetetlensége és a Master légmelegítőknek nagy a légszállítása (a nagyobb gépeknél akár több ezer m3/ óra is lehet) szinte bármilyen hőmérséklet gyorsan elérhető.Master CT 50 P
Amikor a fűtésre nincs szükség a gépeket szinte bármilyen hidegben lehet tárolni a meghibásodás kockázata nélkül. A nagy légszállításból eredő levegőmozgásnak köszönhetően a meleg levegő nem gyűlhet össze a mennyezet alatt. Akár régi épületekbe is telepthetőek, mert nincs szükség csövekre, vezetékekre vagy bármilyen más épületgépészeti kiépítésre. Nagyon hasznos a gépeknek a falakat szárító hatása is, amely gátolja a pénészesedést és a gombásodást.

A melléképületek fűtési költségeit mérlegelve hasznos tudnunk, hogy hőlégfúvóknál felhasznált fűtőanyagok akár a legolcsóbbak is lehetnek. Mivel manapság a fosszilis energiahordozók ára emelkedik, a fa tűnik a legjobb választásnak. A vevők igényei alapján a Master Climate Solutions bevezette a Master CT50-es típusú fatüzelésű hőlégfúvót. A gépet kimondottan melléképületek fűtésére tervezték minden vonatkozó biztonsági előírás figyelembevételével. A termékről további információt itt találhat.