Kondenzációs párátlanítók - gyakori kérdések


A leggyakoribb kérdések a Master Climate Solutions által forgalmazott kondenzációs párátlanítókkal kapcsolatban.

Mi a legjobb megoldás?

A levegő felesleges nedvességtartalmának eltávolítására a legjobb módszer egy párátlanító. A párátlanítás különböző módszereiről további információt találhat a párátlanítási eljárások oldalon.


Mire jó a párátlanító?

A párátlanítók csökkentik a helyiség levegőjének nedvességtartalmát és ezáltal mindenét, amit a levegő körülvesz vagy azzal érintkezik. A párátlanítók működési elvéről részletesen a kondenzációs párátlanítók működési elve oldalon tudhat meg többet..


Mennyi ideig tart a szárítás?

A szárítás időtartama sok tényezőtől függ, ezek közül legfontosabbak: a levegő hőmérséklete, a páratartalom, a helyiség térfogata és a párátlanító teljesítménye. Ezen tényezők miatt nehéz megbecsülni a szárításhoz szükséges időtartamot, ez lehet néhány óra vagy több nap is.


Mit lehet tenni, hogy hatékonyabb legyen a párátlanítás?

A szárítás hatékonyságát javítani lehet, ha a gépet a szoba közepére helyezzük. A szárított levegő így szabadon áramolhat a szobában. A párátlanítás megfelelő módjáról a párátlanítók használata oldalon található több információ.


Kikapcsol magától a gép, ha elérte a kívánt páratartalmat?

A párátlanító egy beépített páratartalom-érzékelővel van ellátva. Amint az előre beállított szintet elérte, a gép kikapcsol. Kis idő elteltével az érzékelő újra bekapcsolja a gépet, ha a szoba páratartalma növekszik.


Mi az a páratartalom-érzékelő?

A páratartalom-érzékelő egy kis, önműködő alkatrésze a gépnek, mely kikapcsolja a gépet, ha a szobában a páratartalom elérte az előre beállított szintet.


Miért gyűjt kevés vizet a gép?

A kondenzációs párátlanító teljesítménye sok tényezőn múlik. Néhány foknyi hőmérséklet-csökkenés a helyiségben lényegesen csökkentheti a gép hűtőrendszerének hatékonyságát. Ez eredményezheti a kevés összegyűjtött vizet. Szintén befolyásolja a működést a légszűrő és a hőcserélő tisztasága, állapota. Kérjük olvassa el a használati utasítást.


Hogy válasszam ki a megfelelő párátlanítót?

A legjobb, de egyben legbonyolultabb módszer a párátlanító kiválasztására a párátlanítási igény meghatározása, amelyből megtudjuk a szükséges teljesítményt. Használhatóak a párátlanítók működési jellemzőit ábrázoló grafikonok is. A helyiség hőmérsékletének és páratartalmának ismeretében könnyen kiválasztható a megfelelő teljesítményű modell. További módszerek a párátlanító kiválasztása oldalon találhatók.


Lehet egyszerre több szobát is párátlanítani?

Lehet, de egymás után sokkal jobb és gyorsabb a párátlanítás.


Hova tegyem a párátlanítót?

A legjobb helye a szoba közepén van.


Lehet szellőztetni a párátlanítás alatt?

A kondenzációs párátlanítókat zárt helyiségben kell használni, tehát nem szabad szellőztetni a gép működése közben.


Fűthetem a szobát a párátlanítás közben?

A szoba fűthető, de a hőmérséklet nem haladhatja meg a párátlanító készülék működési tartományának felső határát. A fűtőberendezést ne irányítsa közvetlenül a párátlanítóra és helyezze azt kellő távolságra a géptől.


Változtatja a szoba hőmérsékletét a párátlanító?

A kondenzációs párátlanítók növelik abban a helyiségben a hőmérsékletet, ahol működnek. Ennek mértéke a hőmérséklettől és a szoba méretétől függ. A gépből kilépő levegő 3-8°C-kal magasabb hőmérsékletű, mint az, amit beszív.


Túlfolyhat a víztartály?

A párátlanító gépekbe épített biztonsági rendszer kikapcsolja a gépet, ha a víztartály megtelt. Ez megakadályozza a túlfolyást.


Milyen gyakran kell a víztankot kiüríteni?

A párátlanító jelzi, ha ki kell üríteni a víztankot.


Mi történik, ha túl kicsi teljesítményű gépet választok?

A szükségesnél kisebb teljesítményű gép használata jelentősen növeli a költségeket és a szárítás időtartamát. Ilyen gépekkel 50% alá vinni a páratartalmat nem lehet.


Mi történik, ha túl nagy teljesítményű gépet választok?

A szükségesnél nagyobb teljesítményű gép többe kerül és teljesítménye nem lesz kihasználva. Nagyobb gép vásárlása esetén viszont van tartalék, esetleg nagyobb helyiségben is használható a gép.


Mi az optimális páratartalom egy lakásban?

A hőkomfortot adó relatív páratartalom 30% és 65% között van. A legoptimálisabb a 40-50% körüli érték.