Hogyan működik? A kondenzációs párátlanítók működési elve


A kompresszoros hűtőrendszer a kondenzációs párátlanítók legfontosabb része. Itt csapódik ki a nedvesség, miáltal csökken a levegő páratartalma. A rendszer központi eleme a kompresszor, mely beszívja, összesűríti és keringeti az egész rendszerben a hűtőközeget. Minél nagyobb a nyomásnövekedés, annál nagyobb a hőmérséklet emelkedése. Az összesűrített nagynyomású hűtőközeg (gáznemű állapotban) átáramlik a kondenzátorba ahol leadja hőt.

A forró, összesűrített gáz a hőcserélőben (kondenzátor) átadja hőmérsékletét a környezeti levegőnek. A hűtőközeg a megnövekedett nyomása és hőmérsékletének csökkenése következtében gáz halmazállapotúból folyékony halmazállapotúvá válik. A kondenzálódott hűtőközeg áthalad egy víztelenítő szűrőn, amelyben páratartalma lecsapódik. A szűrő után a folyékony gázt egy fojtószelepen (hűtőközeg adagoló) vezetik át, ahol a gáz áramlási ellenállása megnő, nyomása lecsökken, kitágul és elpárolog. A párolgási folyamat az evaporátorban történik.

A kondenzációval ellentétben, a párolgás során a nyomás és a hőmérséklet is lecsökken. A hűtőközeg a környezetéből vonja el a párolgáshoz szükséges hőt. A felületen a hőmérséklet a párapont alá csökken, a levegő páratartalma lecsapódik és egy gyűjtőtálcára, majd a víztankba folyik. A kitágult (gáz halmazállapotú) hűtőközeget a kompresszor ismét beszívja és a folyamat újraindul.


A kompresszoros párátlanító normál üzemi működése
1-kompresszor 2- ventilátor 3-kondenzátor 4 - szűrő 5- fojtószelep 6- evaporátor 7- víztank
hot gas - forró gáz, gas - gáz, liquid refrigerant - folyékony hűtőközeg, liquid/gas mixture - folyékony/légnemű gázkeverék


Ha a párátlanító alacsonyabb környezeti hőmérsékleten működik előfordulhat, hogy az evaporátoron jég keletkezik, ami rontja a készülék hatékonyságát a levegő áramlásának akadályozása miatt. Ezt elkerülendő vezérlőelektronika ilyenkor megnyitja az elektromágneses szelepet, amely megváltoztatja a forró gáz áramlásának irányát, így a jég leolvad és lefolyik a víztankba.


A kompresszoros párátlanító működése jégmentesítés közben
1-kompresszor 2- ventilátor 3-kondenzátor 4 - szűrő 5- fojtószelep 6- evaporátor 7- víztank 8- mágnesszelep
hot gas - forró gáz, gas - gáz, liquid refrigerant - folyékony hűtőközeg, liquid/gas mixture - folyékony/légnemű gázkeverék