A nedvesség megelőzésének módszerei. Hogyan kerüljük el a penészedést, gombásodást a lakásban?


Kutatások szerint egy lakásban az átlagos páratartalomnak 45% és 55% között kell lennie, ha bármilyen irányban eltér ez az érték, komfortérzetünk romlik. Alacsony páratartalomnál száraz a levegő, a tartós, jelentősebb mértékű emelkedés nem csak a falak penészedését, gombásodását, hanem komolyabb egészségkárosodást is okozhat.

Hogyan szabályozzuk a lakásban a páratartalmat? Először is meg kell találni, hogy honnan származik a felesleges nedvesség és ki kell találni eltávolításának módját. A legnedvesebbek általában azok az épületek, amelyeknek hőszigetelése nem megfelelő, illetve az új építésű házak, melyekben a szerkezeti elemek még sok vizet tartalmaznak a befejező munkálatok miatt. Az elégtelen szellőzés vagy a szellőzés hiánya is gyakori oka a vizesedésnek. A zárva tartott műanyag nyílászárók igen kevés friss levegőt engednek be a lakásba és a nem megfelelő szellőzőrendszer nem tudja biztosítani a kellő mértékű légcserét.

Azt is jó, ha tudjuk, hogy a háztartási tevékenységek nagy része is intenzíven hozzájárul a páratartalom emelkedéséhez. A mindennapi házimunkák, mint a mosás, főzés, vasalás is megemelhetik a páratartalmat akár 80-90%-ra. Gondoljunk csak arra, milyen a fürdőszobánk egy forró fürdő vagy zuhanyozás után! Kicsi, gyakran ablak nélküli fürdőszobák, mosókonyhák, ahol rengeteg száradó ruha van, vagy apró alig fűtött szobák azok a helyek, amelyek elsősorban ki vannak téve a penészedés, gombásodás veszélyének. Ezt sajnos gyakran kíséri kellemetlen szag is.

Meglepődve vesszük észre a fekete penészt a fürdőszoba sarkában, a szép fehér vakolaton. Vagy amikor egy nagytakarítás alkalmával elhúzzuk a szekrényt és mögötte fedezzük fel a ronda, zöldesfekete foltokat. A penész és a gombák szeretik a magas páratartalmat, a sötét, poros, nem szellőző helyeket.

A legnagyobb ott a gond, ahol nem sikerült megelőzni a penészedést. Ezeken a helyeken csak vegyszerek vagy az adott rész átépítése segíthet. A gombáktól nagyon nehéz megszabadulni, ha már mélyen beették magukat a falba.

Ha a nedvesedést az épület nem megfelelő szigetelése okozza érdemes lehet lépéseket tenni a lakásban a gombásodás kialakulása ellen. Rendszeres szellőztetés és egy párátlanító alkalmazása megoldást hozhat a problémára.


A háztartási párátlanítók nagyon hatékonyak kisebb helyiségekben, fürdőszobákban, mosókonyhákban, garázsokban. A gépek modern külseje összhangban van a lakás többi részével, akár a legigényesebb helyeken is elhelyezhetőek, használhatóak. Általában kis méretűek, könnyen hordozhatóak, áthelyezhetőek, csendes működésük nem zavaró. Néhány modell, például a DH720-as UV-lámpával van ellátva, amely hatékonyan fertőtleníti a levegőt. A legtöbb gépben aktívszén szűrőbetét is van a kellemetlen szagok kiszűrésére.

Sokkal könnyebb megelőzni a penészedést, ha a páratartalmat a megfelelő szinten tartjuk. Megoldás lehet a megfelelő szellőztetés (feltéve, ha külső páratartlom nem túl magas) vagy párátlanító berendezés rendszeres használata.

A háztartási párátlanítókról részletes információ a párátlanítók oldalán található.