Mit csináljunk a nedves vakolattal? Hogy lehet felgyorsítani a felújítást?


A kőműveseknek, burkolóknak és a festőknek az őszi-téli szezon csupa kihívás. A munkák előrehaladása nagyban függ az időjárástól, ami, mint tudjuk az évnek ebben a szakában változékony. Akármilyen alacsony a hőmérséklet, erős a szél vagy gyakoriak az esők, a dolgozók meg tudnak küzdeni a mindenütt jelenlévő nedvességgel.

Gyakran megesik, hogy a szakipari munkák (festés, felújítás, stb.) az épületen belül legalább annyi gonddal járnak, mint a külső építőipari munkálatok. Sokszor okoz gondot a betonnal, a vakolattal, a festékekkel az épületbe kerülő, a technológia miatt szükséges víztöbblet. A víz nagyon sok építőipari anyag alkotórésze, de az anyagok bedolgozása után, főleg összel és télen nagyon nehéz a felesleges nedvességet eltávolítani az elkészült részekből. A nedves falak és vizes padlók megakadályozzák a soron következő munkafázis kivitelezését és ez sokszor az egész projekt késését okozza. Ilyen helyzetekben szükséges lehet az egész munkaterület intenzív fűtése és szellőztetése vagy a nedvesedés megszüntetésére a már bevált párátlanító készülékeket kell használni.

A hordozható párátlanító berendezéseket széles körben használják az építkezéseken, hatékonyan távolítják el a párát a különböző helyiségekből, a külső hőmérséklettől függetlenül. A kondenzációs készülékek folyamatosan távolítják el a nedvességet oly módon, hogy lehűtik a levegőt a harmatpont hőmérséklete alá (a harmatpont az a hőmérséklet, ahol a pára, víz formájában kicsapódik a levegőből). A keletkező víz a készülék víztankjában gyűlik össze, a száraz, kissé felmelegedett levegő távozik a gépből. A párátlanító berendezésből kilépő levegő hőmérséklete 3-8°C-kal magasabb, mint a beszívott levegőé, így ez a hőmérsékletkülönbség is gyorsítja a víz elpárolgását a falakból, illetve más, nedves tárgyakból. Ez a módszer sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb mint a fűtő-szellőztető eljárás, mivel sokkal alacsonyabb az energiafogyasztása. A párátlanítók használata kiküszöböli a forró levegővel történő szárítás esetleges mellékahatásait (elszíneződés, repedezés).

A kondenzációs párátlanítók egyszerűen üzemeltethetőek és széleskörűen akalmazhatóak. A sokféle modell között vannak ipari alkalmazásra szánt gépek , de megtalálhatóak a kisebb, háztartási igényekre tervezett párátlanítók is. Bárhol is használjuk, a készüléket megfelelően kell üzemeletetni.
closed doors-- zárt ajtók; closed windows-- zárt ablakok; keep distance from the walls-- faltól mért távolság megfelelő;
keep distance from the heating appliances-- fűtőberendezésektől mért távolság megfelelő; do not cover dehumidifieer--- a készüléket tilos letakarni;
temperature range-- megfelelő hőmérséklettartomány


A készülék működése során a párátlanítandó helyiség ablakait és ajtaját zárva kell tartani, hogy megelőzzük a külső, párás levegő beáramlását a szobába. A párátlanító készüléket ne tegyük túl közel a falakhoz, így biztosíthatjuk a megfelelő légáramlást a gép körül. A gépet lehetőség szerint helyezzük a szoba közepére, de legalább 20-50 cm-re a falaktól vagy bármilyen más tárgytól. Így érhetjük el a leghatékonyabb működést. A kondenzációs párátlanító készülékeket nem szabad túl hidegben ( 5°C-nál alacsonyabb hőmérsékletben) működtetni. A szárítási idő ezeknél a gépeknél több óra, de akár több nap is lehet, a hőmérséklettől, a helyiség méretétől, a páratartalomtól és a gép teljesítményétől függően.

Számos, különböző feladatra szánt készülék kapható kereskedelmi forgalomban. A párátlanító kiválasztása előtt érdemes összehasonlítani a gépek teljesítményét, azt a hőmérséklet-tartományt, amelyben működhetnek és energiafogyasztásukat. Mindenképpen hasznos szakértővel konzultálni, aki segít kiválasztani az igényeknek legmegfelelőbb készüléket. Készülékeinkről részletes információ található a párátlanítók weboldalain.