Hogyan készítik Valpolicella borászai Olaszország legjobb borait?

A Master párátlanítók és a borászat

A párátlanító készülékeket gyakran használják az élelmiszeriparban gyümölcsök, növények és magvak szárítására. Ilyen termékek előállításánál nagyon fontos a megfelelő szintű páratartalom és hőmérséklet szinten tartása, amiben lényeges szerepet játszanak a párátlanító berendezések. Kevésbé ismert, de nagyon érdekes alkalmazása a gépeknek a szőlő szárítása a nagyon jó minőségű borok termeléséhez, olyanokhoz, mint, amilyenek Valpolicella borászataiban készülnek.


Source: www.it.wikipedia.org

Valpolicella öt gyönyörű, termékeny völgye Olaszország északi részén fekszik, Verona és a Garda-tó között. A helyi borkészítésnek több, mint 2500 éves hagyománya van, az egyik legrégebbi a világon. Amikor a római seregek meghódították ezt a területet -Gallia Cisalpnina lett a neve-, Valpolicella völgyeit már szőlőskertek borították és a bortermelés virágzott. A kiváló talaj és hely kellemes klímája, melyet a Garda-tó közelsége okoz, tökéletessé tették ezt a területet a szőlőtermesztésre, a környék barlangjaiban pedig beérhettek a finom borok.

Valpolicella most is szőlőskertekkel és rózsával borított gyönyörű vidék és számos “Cantine” (borászat) termeli kiváló minőségű, világszerte elismert borait.

Három fő szőlőfajta terem Valpolicella lankáin: a testességet és a gyönyörű színt adó Corvina, a kiváló illatú Rondinella és a friss, savas Molinara. A három fajtát különböző arányokban keverve a helyi borászok gyönyörű borokat készítenek, kiegyensúlyozott ízekkel, illattal és frissességgel.

2500 év alatt Valpolicella borászai egy speciális módszert tökéletesítettek a bortermelésre.


Source: www.it.wikipedia.org

A jellemzően kézzel végzett szüret alatt szétválogatják szőlőt, egy részét azonnal kipréselik, hogy mustot készítsenek. A többi szőlőt, a legjobb minőségű fürtöket is szüretelik, de nem préselik le. A szőlőt fedett, száraz, jól szellőző helyeken farácsra vagy nádszőnyegre terítik szét és hónapokig szárítják mielőtt kipréselnék. A szárítás ideje alatt a szőlőszemek cukortartalma megnő és speciális, egyedi ízeket és zamatokat eredményező folyamatok zajlanak le bennük.

Manapság Master párátlanítók segítik a természetet a fontos, hosszú ideig tartó száradási folyamat során tartani a meghatározott a páratartalmat, mert csak így érhető el a cukortartalom és az ízek tökéletes kombinációja.

Néhány hónap elteltével a szárított szőlőt kipréselik és az így nyert levet összekeverik a szüret alatt kipréselt többi lével. Az érlelés újra kezdődik, növekszik a bor alkoholtartalma és gazdagszik ízvilága. Ezzel az egyedi módszerrrel készült borokat hívják Valpolicella Ripassonak, a szó jelentése “újrázás”.

A szárított szőlőszemeket önmagukban is felhasználják borkészítésre, az így készült borok erősebbek és gazdagabb ízvilágúak. Kétféle csúcs-bor készül ezzel az eljárással: az Amarone és a Recioto.

-Az Amarone egy fenséges, komplex ízű, száraz vörösbor, ami a szőlő szárításának és érlelésének az eredménye. Alkoholtartalma magas, a must magas cukortartalma miatt. Ez az egyik legjobb olasz borfajta, egy palackért akár 100 Eurót is megadnak.

-A Recioto ízekben gazdag, édes vörösbor. Ugyanolyan szárított szőlőből készül, mint az Amarone, de a must forrását előbb megszakítják a hőmérséklet csökkentésével. Emiatt csak a cukortartalom egy része válik alkohollá, így az elkészült bor édesebb lesz. A Recioto az egyik legkeresettebb desszertbor a piacon, egy palack ára akár 80 Euró is lehet.

Az olyan modern készülékeknek köszönhetően, mint például a Master párátlanítók, a borkészítés manapság könnyebb, mégis ugyanolyan kifinomult eljárás marad és az elkészült borok kiváló minőségűek.
A Master ipari párátlanítókat a szőlő szárítására és a borospincék páratartalmának szabályozására használják széles körben a borászatokban.

A Master ipari párátlanítók nagy teljesítményű, tartós kivitelű és hatékony készülékek. Folyamatosan üzemelhetnek fokozott igénybevétel mellett is. A teljesen automata elektronikus rendszer, a beépített páratartalom-érzékelő és a víztank egyszerűvé teszi használatukat.