A fölöttem lakó eláztatta a lakásomat- mit tegyek? Hogy szárítsam ki a nedves falakat?


Ha már valaha volt beázása a szomszédja vagy egy csőtörés miatt, akkor ismerősek lehetnek a következmények. Először a lakásban bekövetkezett károk, például az átázott falak és a nedvesség, mindenhol jelen lévő kellemetlen szaga. Másodszor a hosszú, rögös út , amíg a biztosító megtéríti a károkat. Harmadszor az összes költség, mire mindent kijavítanak és a lakást felújítják.

Valami hasonló történt Elizabetával is. Kiderült, hogy már jó ideje szivárgott a víz egy meghibásodott szelepből, de ezt csak a falon megjelenő nedves foltból vették észre. Elizabeta aggódni kezdett, amikor 2010 novemberének végén a folt feltűnt egyik szobájának falán. Először arra gondolt, hogy a fűtés túl kevés, de a folt napról napra nőtt. Mire a szakemberek megtalálták a hibás szelepet a felső szomszédnál, a folt már 1,5 m magas és 0,5 m széles volt. Ráadásként ott volt a dohos, penészes fal szaga, amelyről közben már a vakolat is kezdett leválni.

A kártérítési folyamat lezárásáig meg sem kezdődhetett a javítás és a helyreállítás. Szakemberek azt javasolták neki, hogy a munkálatok megkezdéséig, a falak szárítása érdekében használjon párátlanító készüléket.

A 10 m²-es szobában egy DH721-es típusú, kondenzációs párátlanítót kezdtek el használni (lásd a mellékelt fotót). Ez a fajta gép tökéletes választás az ilyen, kisebb helyiségekben történő párátlanításra. A gép napi néhány órás működéssel 25 liter vizet távolított el egy hét alatt. A falak száradni kezdtek és ami még fontosabb a kellemetlen, dohos szag is eltűnt. Elizabeta 2-3 naponta bekapcsolva hagyta a gépet, hogy a fentről csepegő víz hatására ne nedvesedjenek tovább a falak. Egy havi működés után, a gép ilyenkor is összegyűjtött még 5 liter vizet naponta. Ez mutatja, hogy milyen nagy mennyiségű víz került a beázáskor Elizabeta lakásába.

Bár a tulajdonos még vár a szoba teljes felújítására mégis örül, hogy sikerült a jelentősebb penészedést és a fal javíthatatlan károsodását elkerülni. A párátlanító tökéletes megoldásnak bizonyult. Érdemes megemlíteni, hogy csak a meglévő fűtési rendszer használatával nagyon nehéz lett volna a nedvesség eltávolítása a lakásból. Hideg téli napokon amikor a külső hőmérséklét akár -15°C is lehet, gyakorlatilag lehetetlen a hagyományos módon kiszárítani a falakat. Másrészről, ha Elizabeta vár a melegebb napokra, a penészedés sokkal nagyobb méreteket ölt. A párátlanító viszonylag rövid idő alatt eltávolította a nedvességet a falakból és így megelőzte a beázás káros következményeit. A fal most száraz (2011. február) és a felújítási munkálatok megkezdődhetnek.


A párátlanítók nagyon hasznosak még nedves, beázott pincéknél, garázsoknál, illetve árvíz sújtotta házak, lakások esetében is. A Master párátlanítók széles választékából, a létesítmény és a káresemény ismeretében könnyen kiválasztható az adott feladatra legalkalmasabb készülék. A megfelelő modell kiválasztása biztosítja a hatékony szárítást és a gép eredményes működését.