Építőipari munkák télen - hogyan kerüljük el a falak nedvesedését


A Poznań közelében lakó Hubert esete megmutatta, hogy mindenki találkozhat a vizes vakolat problémájával, aki téli időszakban végez ilyen munkát. Szakértők véleménye szerint akkor végezhető vakolás télen, ha a helyiség hőmérséklete legalább 15°C és a páratartalom kevesebb, mint 70%. Tehát fűteni kell és gondoskodni a megfelelő szellőztetésről.

Hubertnek egy, körülbelül 120m²-es háza van, amit családjának épített. A szerkezetépítés befejeztével, amikor a nyílászárók is a helyükre kerültek, elkezdődhetett a belső vakolás. 2010 október végétől december elejéig az idő az évszakhoz képest szokatlanul meleg volt, ezután azonban jött az igazi, téli hideg. A hőmérséklet fagypont alatt maradt egy hónapig és rengeteg hó esett. Az enyhülés csak januárban jött, ekkorra azonban hatalmas, nedves foltok tűntek fel a falakon (lásd a mellékelt képeket).

A külső, alacsony hőmérséklet miatt a vakolat lassabban szilárdul és köt meg. Ezen kívül a frissen felhordott vakolaton nedvesebb részek is vannak. A 8°C körüli belső hőmérsékleten, a házban gyakorlatilag lehetetlen volt kiszárítani a falakat és a helyzet tovább romolhatott volna, ha az időjárás kedvezőtlenebbre fordul.

A tulajdonosok ekkor döntöttek egy kondenzációs párátlanító, a DH751-es modell alkalmazása mellett. Először a legvizesebb szobába rakták a gépet, ennek területe körülbelül 10m² volt. Az egy hétig tartó szárítás alatt, naponta 6-7 liter víz gyűlt össze a gépben. Fontos megjegyezni, hogy a magasabb hőmérséklet nagyban hozzájárul a párátlanítás hatékonyságának javításához. Ebben az esetben a hőmérséklet csak 5-8°C volt, ami a kondenzációs párátlanító gépeknél a lehető legalacsonyabb működési tartomány. Egy hét párátlanítás után a foltok mérete elkezdett csökkeni, bár a kinti hőmérséklet is csak 0 és 8°C között ingadozott.

A DH751-es párátlanító gép a 46 literes napi kapacitását 30°C-os hőmérsékleten, 80%-os relatív páratartalom mellett érheti el. Elektronikus vezérlőpanel és beépített páratartalom-mérő van a gépekben. Egy lámpa kijelzi, ha a víztank megtelt, így kellő időben el lehet távolítani az összegyűlt vizet. A gépeket főleg a befejező, szakipari munkák és felújítások során használják.


A szárítás további lerövidítése érdekében a tulajdonosok még egy párátlanító használatát határozták el. Egy DH25-ös modell került egy másik szobába, mert ilyen magas páratartalom mellet, a megfelelő hatás eléréséhez érdemes több gépet használni. A melegebb idő beállta előtt csak ilyen gépekkel lehetett ezt a feladatot elvégezni. A hagyományos szárító-szellőztető eljárás sokáig tart, a kondenzációs párátlanítás sokkal hatékonyabb és gazdaságosabb. A leírt esetben is használtak egy Master B3,3 elektromos hőlégfúvót a szárítási folyamat hatékonyságának növelésére. A melegebb levegő felgyorsítja a száradást, a hordozható hőlégfúvók tökéletes megoldást nyújthatnak, ha a házban nincs még kiépítve a fűtési rendszer.

A kondenzációs párátlanítókról részletes információ található a készülékek weboldalain.